Menzil Nasihatler Forum

Hızlı Arama

İleri Düzey Arama

Üye Girişi

Üye Ol? | Şifremi Unuttum
Beni Hatırla?

Register
Welcome

Menzil Nasihatler Forum > TASAVVUF > Tasavvufa Dair » Hak Yolun Kılavuzları
Tasavvufa Dair Bildikleriniz bizim de bildiklerimiz olsun.

Ziyaretçilerimizin Dikkatine:
Sayın ziyaretçimiz, bu forumun her konu başlıklarından istifade etmek isterseniz kayıt olmalısınız.

Alt 19.02.2010   #1
GüllereVurgunum

Moderator
Teşekkürler: 1.163
202 Mesajına 324 kere teşekkür edilmiş
Tecrübe Puanı: 4
GüllereVurgunum is on a distinguished road
Standart Hak Yolun Kılavuzları

Hak Yolun Kılavuzları

Allah Tealâ, rızasına giden yolu bizlere bildirmiş ve dinini tamamlamıştır. Dinin hükümleri açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Geriye bu yüce dini yaşayarak olgunlaşmak, güzel ahlâkı hakim kılarak insan onuruna yaraşır bir hayat inşa etmek kalmıştır. Dinimiz her yönüyle tam ve eksiksizdir.

Dinimizin mükemmelliğine rağmen bizlerin yanlış mecralarda ömür tüketmesi nefsimizin kötülüğe meyilli olmasından kaynaklanıyor. Kötülüğe olan meylimiz dini yaşamakla elde edilecek büyük faydaya ulaşmamızı engelliyor. O halde nefsin terbiye edilmesi, kötülüğe meylin giderilmesi gerekiyor.

Evet; dinimizde hiçbir eksiklik yoktur. Ayetler, hadisler tamam. Mealler, tefsirler çeşit çeşit. Fıkıh hazır, hükümler, kitaplar hazır. Ama insan dine uymazsa ne faydası olur. Çünkü kitaplar insanın elinden tutup hayra götürmez. Namaz bahsini yüz kitap yazacak kadar bilsek bile namaz kılmadıktan sonra ne faydası olacak.

Allah’ı gerçekten bilmek, sabahlara kadar süren ilahiyat tartışmalarıyla değil, O’nun emirlerine uymakla olur. Tamam, iman bahsi açısından Allah’ı bilmek ayrı, emirlerine uymak ayrıdır. İman yönüyle Allah’ı bildim diyen mümindir, müslümandır. Ama Allah’ı bildim, anladım diyenin samimiyeti ve olgunluğu emir ve yasaklara ne ölçüde uyduğuna bağlıdır.

Allah’a muhabbet ve itaat, nefsin ıslahı ile olur. Islah ve terbiye olmayan, ne kadar bilgili olursa olsun, Allah’ın emirlerine uymakta noksan kalır.

Ebu’l-Hasan en-Nedvî hazretleri “Dini yenileme, ihya, İslâm’da yüksek bir makamdır. Hazret-i Peygamber’den sonra hiçbir peygamber gelmeyecektir. Bu bakımdan Allah Tealâ, dini yenileme işini peygamber vârisi olan kâmil insanlara bırakır.” demiştir.

Dini yenilemek nedir? Esasen din yenilenmez, fakat zamanla içerisine katılan bidatlar, bozuk inançlar, ayet, hadis ve fıkıhtaki yanlış anlaşılmalar düzeltilir. Yani İslâm’ı bozmaya çalışan kötü fikir ve yanlış inançların temizlenmesi dini yenilemek olur. Bunun için İmam Rabbanî hazretleri “Müceddid, ümmete gelen bütün feyz ve varidatın onun sayesinde geldiği kimsedir.” buyurmuştur. Allah Tealâ peygamberleri ve salih kulları, kendisine yeryüzünde halife seçip, zatına ayna, emir ve muradına aşina yaparak kullarının önüne bir delil olarak koymuştur. Böylece onları cehaletten ve sapmaktan kurtarmıştır. Kur’an’da “Andolsun ki içlerinden kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Âl-i İmran, 164) buyurması bu sebepledir.

Kusurlarından dolayı Allah’ın feyzini kabul etmeyen kalp sahiplerine bu kâmil insanlar gönderilmiştir ki, nefsleri terbiye olup kusurlarını bilsinler ve tevbe etsinler.

Günah Allah’ı unutmaya sebep olurken, tevbe Allah’ı bilmeye ve O’na yaklaşmaya sebep olur. Peygamber mirasçısı kâmil insanların işi de insanların günahları terk edip tevbeye yönelmelerine ve İslâm’ı doğru bir şekilde yaşamalarına sebep olmaktır.

Mehmet ILDIRAR
GüllereVurgunum isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Adı geçen 4 üye GüllereVurgunum isimli üyemize teşekkür etmişlerdir.
garibem (20.02.2010), KATRE (22.02.2010), salih (19.02.2010), sergüzeşt (19.02.2010)
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 20.02.2010   #2
salih
salih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye
Teşekkürler: 620
175 Mesajına 248 kere teşekkür edilmiş
Tecrübe Puanı: 1
salih is on a distinguished road

Alıntı:

Günah Allah’ı unutmaya sebep olurken, tevbe Allah’ı bilmeye ve O’na yaklaşmaya sebep olur. Peygamber mirasçısı kâmil insanların işi de insanların günahları terk edip tevbeye yönelmelerine ve İslâm’ı doğru bir şekilde yaşamalarına sebep olmaktır.
Allah razı olsun.

Yaptığınız her işte, niyetiniz Allah (c.c) rızası olsun…

Gavs-ı Sani Hazretleri (k.s)
salih isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Adı geçen kişiler salih isimli üyeye teşekkür etmişlerdir
GüllereVurgunum (23.02.2010)
Alt 20.02.2010   #3
garibem

Üye
Teşekkürler: 9
49 Mesajına 74 kere teşekkür edilmiş
Tecrübe Puanı: 1
garibem is on a distinguished road

GüllereVurgunum kaLemine kuvvet kimbilir kaçıncı okuyuşum ve kimbilir kaç kez daha okuyacağım.
garibem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Adı geçen kişiler garibem isimli üyeye teşekkür etmişlerdir
Alt 22.02.2010   #4
KATRE
KATRE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Super Moderator
Teşekkürler: 894
1.060 Mesajına 1.555 kere teşekkür edilmiş
Tecrübe Puanı: 7
KATRE is on a distinguished road

Alıntı:

Sen yine sükutu giyin! Dilersen hiç konuşma.
Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda.
Çarpsada bir tokat gibi yüzüme; Her harfi yoluna heceledim.
Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim,
Söz verdim ben bu yüreğe, Hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim

(Hz. Mevlana)

KATRE isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Adı geçen kişiler KATRE isimli üyeye teşekkür etmişlerdir

Bookmarks

Konuya ait Etiketler
hak, kılavuzları, yolun

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil