Geçmiş Zaman Olur ki

Ayasofya’da ilk cuma namazı

"Aranızda ikindi namazının sünnetini hiç kaçırmayan var mı?" diye sormuş.

Ayasofya’da ilk cuma namazı

Hızır (A.S)’ın Ayasofya’yı kıbleye çevirdiği direk ve parmak izi!
Fatih sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra, ilk cuma namazını Ayasofya’da kılmak için kilisenin derhal camiye çevrilmesini emretmiş, ordudaki ustalar kısa sürede Ayasofya Kilisesi’ni, Büyük Fetih Camii’ne çevirmişler ve cuma namazına hazırlamışlar.

Cemaat toplanmış Fatih Sultan Mehmet etrafındakilere:
– “Aranızda ikindi namazının sünnetini hiç kaçırmayan var mı?” diye sormuş.
– “Eğer kaçırmayan varsa bütün cemaatin başına o geçecek ve imamlığı o yapacak” demiş.
Herkes büyüklere bakmaya başlamış.
Fatih Sultan Mehmet’in orada bulunan lâlâsı da diğer alimlere ve en son da Akşemseddin’e bakmış. Ama herkes başını yere eğmiş.
Akşemseddin de başını yere eğmiş ve:
– “Bir keresinde evime misafir geldi. Misafirleri kıramadığım ve çok meşgul olduğum için ikindi vakti kerahat vaktine girdi. Hayatımda sadece bir kez ikindi namazının sünnetini kılamadım” demiş.

Akşemseddin’in bu sözü üzerine Fatih Sultan Mehmet:

İlgili Makaleler
  • “Ben hayatımda hiç ikindi namazının farzını ya da sünnetini kaçırmadım” demiş.

Bunun için de oradaki heyet tarafından İstanbul’un fethinden sonra Ayasofya’da kılınacak ilk cuma namazına imamlık yapmaya Fatih Sultan Mehmet layık görülmüş.

Yani hem padişah olduğu için hem de o kadar savaşın arasında ikindi namazının sünnetini kaçırmadığı için imamlığa geçmiş.

Fatih Sultan Mehmet imamlığa geçtikten sonra namaza başlamak için tekbir getirir ama hemen sonra durmuş ve sağına soluna selam vererek namazını bozar. Sonra tekrar tekbir getirmiş ve tekrar durur sağa sola selam vererek namazını bozar. Üçüncüsünde de tekbir getirdikten sonra ellerini bağlar ve ilk cuma namazını kıldırmaya başlar. Cemaatten bazıları:

-“Padişah büyük kibre girdi o kibrinden dolayı namazı başlatamadı” diye düşünmüşler.
Namaz kılındıktan sonra Fatih Sultan Mehmet’e namazı neden üç kere bozduğunu sormuşlar o da:

  • “İstedim ki namaz sırasında bana ve bütün cemaate Kabe görünsün, yani biz Kabe’nin önünde namaz kılalım.
    Bu niyetle birinci tekbiri getirdim fakat Kabe görünmedi. İkincisinde de tekbir getirdim Kabe görünmedi. Fakat üçüncüsünde tekbir getirdim ve Kabe gözümün önünde belirdi” demiş.

Bunun sebebini de Akşemseddin Hazretleri’ne sormuşlar o da bu hadiseyi şöyle anlatmış.

  • “Padişahımız üç defa tekbir getirdi. Birinci tekbirde baktım ki, Ayasofya’nın yönü kıbleye bakmıyor. İçimden “İnşallah bir yanlış yapmayız” dedim.
    İkinci kez tekbir getirdi, tekrar namazı bozdu, namazı bozduğu için sevindim. Üçüncü tekbirde yine içimden:
    “İnşallah namazını bozar” dedim.
    Fakat o an bana manevi alemde cemaatin en arka safı gösterildi. En arka safta, bir kişilik yerin eksik olduğunu gördüm. Bir an baktım ki Hızır Aleyhisselam, o bir kişilik yere doğru saf tutmak için gelirken terler direğe parmağını soktu ve Ayasofya’nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonrada bir kişilik yerin eksik olduğu o safa geçti ve namaza durdu.

Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kâbe’yi tam karşısında gördü, bir daha selam vermedi ve böylece İstanbul’un fethinden sonraki ilk cuma namazını kıldırdı..
Ayasofya’da ilk cuma namazı

Antika ve Porselen Tamiri | Antika Hastanesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu